Straże nie chcą odpuścić, bo ich pracodawcy przeważnie burmistrzowie martią się o budżet i swoją pensję :lol:
fotoradar, zdjęcie od tylca
Zwiń
X
-
Zapata - o ile wiem to od 17 czerwca straż miejska może już stawiać fotoradary.
Kierowcy będą mogli dostać mandat za przekroczenie prędkości zarejestrowane przez strażników na przenośnym fotoradarze.
i fakt faktem stawiają swoje fotoradary w miejscach gdzie istnieją tablice ostrzegające przed fotoradarami stacjonarnymi
a no właśnie, przyszło mi pisemko ze straży miejskiej z Trzebnicy, za prędkość 53km/h na ograniczeniu do 40km/h. Jednym słowem kpina. Z tego co już wyczytałem w necie to będzie trzeba przyjąć na siebie albo wskazać kogoś.
Natomiast to co mnie zadziwia to konieczność osobistego stawienia się w Trzebnicy. (Ja jestem z Wrocławia). Nie dostałem żadnego oświadczenia, do wypełnienia które mógłbym im wysłać. Nie ma też podstawy prawnej na podstawie której mnie wzywają.
i tutaj moje pytanie: czy mogę wystawić im "rachunek" za dzień wolny + koszty przejazdu w myśl poniższego paragrafu, tak jak to ma miejsce np.: przy wezwaniu do sądu? ?
Znalazłem jedynie takie coś:
Art. 50. § 1. Organ administracji publicznej może wzywać osoby do udziału w
podejmowanych czynnościach i do złożenia wyjaśnień lub zeznań osobiście, przez
pełnomocnika lub na piśmie, jeżeli jest to niezbędne dla rozstrzygnięcia sprawy
lub dla wykonywania czynności urzędowych.
§ 2. Organ obowiązany jest dołożyć starań, aby zadośćuczynienie wezwaniu nie
było uciążliwe.
§ 3. W przypadkach, w których osoba wezwana nie może stawić się z powodu
choroby, kalectwa lub innej nie dającej się pokonać przeszkody, organ może
dokonać określonej czynności lub przyjąć wyjaśnienie albo przesłuchać osobę
wezwaną w miejscu jej pobytu, jeżeli pozwalają na to okoliczności, w jakich
znajduje się ta osoba.
Art. 51. § 1. Do osobistego stawienia się wezwany jest obowiązany tylko w
obrębie gminy lub miasta, w którym zamieszkuje albo przebywa.
§ 2. Obowiązek osobistego stawiennictwa dotyczy również wezwanego, zamieszkałego
lub przebywającego w sąsiedniej gminie albo mieście.Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
Komentarz