fotoradar, zdjęcie od tylca

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • andrzej1962
    L&K
    • 2010
    • 1306
    • Octavia III combi (5E5)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
    • DADA 1.5 TSI 150 KM

Straże nie chcą odpuścić, bo ich pracodawcy przeważnie burmistrzowie martią się o budżet i swoją pensję :lol:

Komentarz

• Zorr
      RS
      • 2011
      • 2110

Zapata - o ile wiem to od 17 czerwca straż miejska może już stawiać fotoradary.
      Kierowcy będą mogli dostać mandat za przekroczenie prędkości zarejestrowane przez strażników na przenośnym fotoradarze.

i fakt faktem stawiają swoje fotoradary w miejscach gdzie istnieją tablice ostrzegające przed fotoradarami stacjonarnymi

a no właśnie, przyszło mi pisemko ze straży miejskiej z Trzebnicy, za prędkość 53km/h na ograniczeniu do 40km/h. Jednym słowem kpina. Z tego co już wyczytałem w necie to będzie trzeba przyjąć na siebie albo wskazać kogoś.
      Natomiast to co mnie zadziwia to konieczność osobistego stawienia się w Trzebnicy. (Ja jestem z Wrocławia). Nie dostałem żadnego oświadczenia, do wypełnienia które mógłbym im wysłać. Nie ma też podstawy prawnej na podstawie której mnie wzywają.
      i tutaj moje pytanie: czy mogę wystawić im "rachunek" za dzień wolny + koszty przejazdu w myśl poniższego paragrafu, tak jak to ma miejsce np.: przy wezwaniu do sądu? ?

Znalazłem jedynie takie coś:
      Art. 50. § 1. Organ administracji publicznej może wzywać osoby do udziału w
      podejmowanych czynnościach i do złożenia wyjaśnień lub zeznań osobiście, przez
      pełnomocnika lub na piśmie, jeżeli jest to niezbędne dla rozstrzygnięcia sprawy
      lub dla wykonywania czynności urzędowych.
      § 2. Organ obowiązany jest dołożyć starań, aby zadośćuczynienie wezwaniu nie
      było uciążliwe.

§ 3. W przypadkach, w których osoba wezwana nie może stawić się z powodu
      choroby, kalectwa lub innej nie dającej się pokonać przeszkody, organ może
      dokonać określonej czynności lub przyjąć wyjaśnienie albo przesłuchać osobę
      wezwaną w miejscu jej pobytu, jeżeli pozwalają na to okoliczności, w jakich
      znajduje się ta osoba.

Art. 51. § 1. Do osobistego stawienia się wezwany jest obowiązany tylko w
      obrębie gminy lub miasta, w którym zamieszkuje albo przebywa.
      § 2. Obowiązek osobistego stawiennictwa dotyczy również wezwanego, zamieszkałego
      lub przebywającego w sąsiedniej gminie albo mieście.
      Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
      Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

Pracuję...